reservoir

Světové přehrady, které stojí za vidění

Patříte k milovníkům vodních plocha a zároveň si libujete v extrémních věcech? Pak poznejte ty největší nebo nejzajímavějších vodní přehrady světa. V následujících řádcích vám představíme unikátní monumenty, které byste měli rozhodně navštívit.

Začněte u Hooverovy přehrady

První výjimečnou přehradu najdete ve Spojených státech amerických, konkrétně na řece Colorado. Právě zde se totiž nachází Hooverova přehrada, která je fascinující svou klenbovou hrází. Její výška je neuvěřitelných 220 metrů. Nádrž přiléhající k přehradě dosahuje délky 185 kilometrů. Výjimečné je primárně situování a provedení hráze.

Dále se může vypravit k hrázi s názvem Grande Dixence. A nemusíte cestovat ani příliš daleko. Tato hráz patří mezi evropské dominanty. Její výška 285 metrů z ní sice nedělá to největší stavební dílo tohoto typu na světě, je však unikátní svými provedení a také množství vyrobené energie.

Největší přehrada světa

Pokud vám nedá spát právě ono označení největší, zamiřte do Číny. Tam se nachází přehrada zvaná Tři soutěsky. Jde o jeden z největších projektů svého druhu. Ne nadarmo je tento projekt označován jako největší lidské dílo vůbec. Délka nádrže je úctyhodných 660 kilometrů. Jen pro zajímavost doplníme, že na stavbě přehrady se podílelo více jak 250 tisíc dělníků.

A jaké další přehrady světa stojí za zmínku? Z pohledu velikosti je bezpochyby Tarbela, což je pákistánská nádrž s přesypanou hrází dlouhou tři kilometry. Zapomínat bychom neměli ani na Rogunskou přehradu, která je situována na území Tádžikistánu. Mezi další velké světové přehrady se řadí i Ingurská přehrada nebo Yusufelijská přehrada v Turecku. Její výška je 270 metrů. Hned za ní je v žebříčku z pohledu výšky italská přehrada Vajont s výškou 261,6 metrů. Zapomínat bychom neměli ani na krásnou švýcarskou přehradu Mauvoisin s výškou 250 metrů.

This entry was posted in Ostatní. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.