Nebojte se Himálaje

Kam vyrazit letos na cesty? Možností nám naše planeta dává miliony. Popsat všechny nezvládly ani stohy knih, které byly dosud popsány cestopisnými příběhy. My se zaměříme na jednu z nejunikátnějších oblastí na zemi. Jmenuje se Himálaj.

Krátká, nikoliv nudná faktografie

Himálaj je nejvyšší pohoří světa, co se týče nadmořské výšky. Samotné hory nejsou největší na světě, v moři nalezneme několik vyšších pohoří. Himálaj se vyvrásnil při srážce euroasijské desky s tou indickou. Kvůli neustálým tlakům tak neustále roste o pět centimetrů za rok. Mount Everest se tak od prvního pokoření v roce 1953 zvýšil už o dva metry. Pohoří se rozkládá na území několika států. Jde o jedinou oblast světa, kde najdete hory s výškou nad osm tisíc metrů. Je jich čtrnáct, ovšem o získání Koruny Himálaje tento článek nebude, na to je třeba být skvělý horolezec.

Krása kultury

Jedním z největších lákadel Himálaje jsou místní lidé. Drsné podmínky je naučily žít skromně a zachovat si vlastní tradice a kulturu. Velmi rozšířený buddhismus vnesl do duší obyvatel klid a radost ze života, kterou rozdávají na potkání. Vidět místní gompy a čorteny je zajímavé, ovšem největší zážitek si odnesete z pozorování mnichů a jejich rituálů. Možnost s nimi meditovat a zpívat mantry se vám vryje pod kůži na celý život. A to nemluvím o tradičních festivalech, kde tanečníci v maskách bůžků a démonů předvádějí pečlivě promyšlené a symbolické choreografie.

Kam se vydat?

Himálaj je opravdu rozsáhlá oblast. Kam se tedy v něm vydat? Asi nejlepší řešení je navštívit pohoří v Nepálu nebo Indii. V Indii hory sahají přibližně do šesti tisíc metrů a vy se budete pohybovat ve výškách do čtyř a půl tisíce. To nevyžaduje tak dramatickou aklimatizaci a zvládne to i běžně fyzicky vybavený člověk. Nepál nabízí sice vyšší štíty, za to však v horách bývá poměrně teplo kvůli tropickému podnebí. Pokud tam tedy nevyrazíte v zimních měsících, kdy teploty běžně padají pod mínus 50 stupňů Celsia.

Zajímavé treky

Rozhodně ten nejznámější vede do basecampu pod Mount Everestem. Tam už to však dneska připomíná Václavské náměstí, turisté se tam tísní skoro v davu. Má to daleko do panenské přírody, jež byste od takových míst čekali spíše. Další známé trasy vedou kolem Káthmandú. Není třeba někam přejíždět, přiletíte přímo do města a vydáte se na cesty. A věřte tomu, že přesuny po vysokohorských silnicích místními spoji rozhodně nejpříjemnějším zážitkem nejsou. Spíš to není pro každého. Budete velebit dálnici mezi Prahem a Brnou, protože tolik jste si nikdy nezaskákali. Navíc všechny silnice jsou vytesané ve skále, hned vedle vidíte hluboké srázy. Řidiči jsou však zvyklí a vůbec jim to nepřijde. Většinou zvládnou vyřešit i to, když se musí na úzké cestě objet dvě protijedoucí auta.

Zpátky však k trekům. Další zajímavé možnosti se nabízí kolem měst Leh a Padúm v Indii. Z nich se také na cestu vydává mnoho poutníků, aby poznali místní kulturu, krásu hor a nebezpečnost nadmořské výšky.

Cesta není jen idylka!

Než se ovšem do takových končin vydáte, je třeba se pořádně připravit. Natrénovat trochu fyzickou kondici, sehnat odpovídající kvalitní vybavení a zařídit si cestovní pojištění. Neopomínejte ani na poslední bod, v Himálaji pro vás v případě zranění pravděpodobně poletí armádní vrtulník. Platit takový transport by vám potom zabralo hodně let a je to opravdu nepříjemná zkušenost. Místní navíc vám často jako cizinci naúčtují o mnoho vyšší cenu, takže se opravdu vyplatí být na všechno pořádně připraven. Pořekadlo „štěstí přeje připraveným“ na horách totiž platí dvojnásobně a hazardovat se svým životem se nevyplácí.

This entry was posted in Ostatní, Inzerce. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.