abroad

Jak je to s dlouhodobým pobytem v zahraničí?

Česká republika je překrásnou zemí a nabízí vynikající podmínky pro život. Ne každý se však drží svého domova a dává přednost spíše cestování, popřípadě dlouhodobému pobytu v zahraničí. Jestliže spadáte do této skupiny lidí, pak byste měli vědět několik důležitých informací souvisejících s přihlášením k pobytu v zahraničí.

Co je to dlouhodobý pobyt v zahraničí?

Pojem dlouhodobý pobyt určitě není týden, dva nebo celý měsíc. To je doba, která odpovídá spíše délce dovolené. Jestliže se rozhodnete přestěhovat se na nějaký ten čas do jiného státu Evropské unie, pak vězte, že nemusíte řešit žádná speciální víza jako v jiných zemích mimo Evropskou unii.

I v EU však platí určitá povinnost přihlásit se k dlouhodobějšímu pobytu v konkrétní zemi. Žádnou administrativu a nic dalšího rozhodně nemusíte řešit v okamžiku, kdy v daném státu setrváte do tří měsíců. Jste-li občanem Evropské unie, není třeba cokoliv vyřizovat. Jiný případ nastává, když v zemi budete déle jak tři měsíce.

Přihlášení k trvalému pobytu

Pokud se pobyt protáhne na více jak tři měsíce, máte dokonce povinnost přihlásit se na příslušných úřadech. V opačné situaci se vystavujete nežádoucímu finančnímu postihu, respektive pokutě. Po prvních třech měsících je nutné navštívit městský úřad nebo policejní stanici. Podmínky zemí v Evropské unii se různí. Právě tam vám bude vystaven průkaz totožnosti nebo jiný cestovní doklad.

Jestliže v konkrétní zemi také pracujete, měli byste doložit i pracovní smlouvu nebo živnostenské oprávnění. Přidružené doklady jsou vyžadovány také po důchodcích nebo studentech. Takto vystavené osvědčení o registraci byste pak měli nosit vždy s sebou, protože při případné policejní kontrole jej budete muset předložit. Něco jako osobní doklady, které u sebe máte v Česku. Jak vidno, není to s tím dlouhodobým pobytem v EU příliš složité.

This entry was posted in Ostatní. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.