NA MORAVU ZA PAMÁTKAMI UNESCO – ZÁMKY LEDNICE A VALTICE

Třešničkou na dortu při návštěvě Lednicko valtického areálu je samozřejmě prohlídka překrásných zámků Lednice a Valtice.

unescoZámek Lednice svým novogotickým vzhledem vytváří velice romantickou atmosféru. Lichtenštejnům sloužil v letním období k rekreaci a odpočinku.

V přízemí zámku se nachází reprezentační sály. Za zmínku stojí impozantní vřetenové schodiště v knihovně, kazetový strop z lipového dřeva, reliéf stromu života ze slonové kosti či mramorové krby. První poschodí sloužilo k obývání. Jednotlivé pokoje jsou vybaveny topením, nabízí luxusní ložnice a pohodlné umývárny. Druhé poschodí obývaly děti. V přilehlé zahradě jistě neminete skleník, který byl vybudován z oranžerie.

Prohlídka barokního sídla Valtice, zámeckého parku a příjemné vinárny v areálu zabere celé odpoledne. K vidění je sedmnáct místností zařízených v barokním a rokokovém stylu. Jednou z mnoha zajímavostí je první výtah na území Moravy. Prohlídková trasa poskytuje velmi dobrou představu, jak si v 17. a 18. století panstvo žilo.

This entry was posted in Česká republika. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.