embassy

Na koho se obrátit při potížích v zahraničí?

Cestování po světě je bezpochyby příjemnou a krásnou záležitostí. Poznávání nových míst, kultur, přírodních scenérií, památek a hromada nezapomenutelných gastronomických zážitků. Jestliže se chystáte za hranice České republice, měli byste vědět jednu podstatnou věc. Na koho se obrátit, když vás při objevování čehokoliv zastihnou libovolné potíže.

Úřady České republiky v zahraničí

Existují tři typy úřadů, s nimiž vás podrobněji seznámíme. Tím prvním je velvyslanectví, o němž ví pravděpodobně každý cestovatel. Tento úřad plnohodnotně zastupuje Českou republiku v konkrétní zemi. Vedle mnoha nejrůznějších činností zajišťuje pro cestovatele tu nejdůležitější. A tou je konzulátní činnost v konkrétním konzulátním obvodu.

Kromě velvyslanectví jsou to i generální konzuláty, které pomáhají řešit každodenní problémy českých občanů v konkrétní zemi. Ve své podstatě mají na svědomí oblast hospodářství, obchodu a záležitost spjaté s víry, pasy a podobně. Generální konzulát se od velvyslanectví liší tím, že nemá politický statut.

Kromě generálního konzulátu lze v zahraničí narazit ještě na jednu instituci, kterou je honorární konzulát. Ten vedou úředníci bez diplomatického statutu, což je hlavní rozdíl téměř stejnojmennými úřady. Padnout by měla zmínka o tom, že tito lidé úředníci nejsou ani zaměstnanci Ministerstva zahraničních věcí. Pravomoci honorárního konzula jsou obdobné, jako toho generálního.

Na koho se obrátit v zahraničí?

A nyní přichází na přetřes odpověď na tu nejzásadnější otázku tohoto článku. Na koho se můžete obrátit při potížích v zahraničí? Ať už se potýkáte s libovolnými obtížemi, můžete své prosby směřovat na jakýkoliv z uvedených úřadů. To znamená jak na velvyslanectví, tak na generální konzulát a honorární konzulát. Právě tyto instituce vám podají pomocnou ruku a postarají se o vás.

This entry was posted in Ostatní. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.