KRÁSY STŘEDOMOŘÍ

Na dovolenou se vůbec nemusíte vydávat někam daleko, a hlavně na to většinou ani nejsou finance. My ale máme to relativní štěstí, že máme krásné dovolenkové destinace poměrně nedaleko. Středozemní moře nabízí krásná zákoutí, členité pláže a tuny antických památek z dob, kdy byla tato oblast středem celého dříve známého světa.

Kam se tedy ve Středomoří vydat? Jestli chcete zažít trochu pocit exotiky a netrávit dovolenou na evropské pevnině, pak můžete zaletět na některý z ostrovů. Za zkoušku rozhodně stojí dovolená na Krétě. Tento největší středomořský ostrov se pyšní velmi dlouhou historií. Ještě před samotným řeckým impériem tu sídlila Mínojská civilizace a zanechala za sebou nespočet památek. Samozřejmě se tu ale mohou obdivovat také početné starořecké amfiteátry a pozůstatky antických měst. Kréta je ovšem také ostrovem s nádhernou přírodou. Užívat si můžete procházky po olivových hájích, krásných plážích. Gurmánům tady zachutná především nesmírně zdravá řecká strava. Krétu navštěvují každoročně přílivy turistů a vědí proč. Pokud jde o ceny zájezdů, vyplatí se počkat na last minute na Krétu. Jinak jsou tu ceny, ne přímo vysoké, ale na Středomoří by mohly být i nižší.

Kdo by raději než na řecké ostrovy zavítal někam, kde se evropská kultura mísí s arabskou a orientální, je ideální spíš dovolená v Turecku. Západní pobřeží je hodně podobné, zvyklostmi i službami Evropě. Přesto tu najdete muslimské mešity, které vám pobyt okoření, stejně jako místní arabské obyvatelstvo. Západní pobřeží Turecka je často navštěvované také pro početné antické a středověké památky. Je jich tu opravdu hodně a neustále se odkrývají další. Navštívit se tu dá třeba proslulý Efes, což je obrovské naleziště antického přístavního města, nebo Bodrum, který se v antice jmenoval Hallikarnass, což určitě mnozí znají jako místo jednoho ze sedmi divů světa – mauzolea v Hallikarnassu.

This entry was posted in Řecko, Turecko. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.